Diensten

Ethyleenoxide

Laborant aan het werk in een laboratorium.

Ethyleenoxide in levensmiddelenadditieven

Ethyleenoxide is een chemische stof die soms wordt gebruikt in de productie van bepaalde additieven of grondstoffen. Er zijn strenge regels rondom deze omstreden stof. In de vorm van levensmiddelenadditieven is de stof omstreden vanwege de kankerverwekkende, mutagene en giftige effecten, en is het niet toegestaan in de Europese Unie.

Toch wordt deze stof met regelmaat aangetroffen, onder andere in vethoudende producten zoals johannesbroodpitmeel, sesamzaad of in capsules voor medicijnen in de farmaceutische industrie. Johannesbroodpitmeel wordt vaak gebruikt voor bereiding van ijs en bakkerijproducten in de voedingsmiddelenindustrie.

Ethyleenoxide in het kort
  • Bescherming van consumentengezondheid door detectie van thyleenoxide
  • Naleving van EU-regels voor levensmiddelenadditieven

Wetgeving

Handhaving op ethyleenoxide was lastig door gebrekkige wetgeving. Daardoor heeft de Commissie besloten om per 1 september 2022 in Verordening (EU) 231/2012 een maximum residugehalte van 0,1 mg/kg voor ethyleenoxide in levensmiddelenadditieven vast te stellen. Dit is op de bepaalbaardheidsgrens van deze stof. Wat inhoudt dat dit het laagste residuconcentratie is, dat we momenteel kunnen meten.

Jouw producten laten testen

Het is belangrijk om jouw producten te laten testen om te controleren of ze voldoen aan de maximale residulimieten( MRL). Normec Groen Agro Control is geaccrediteerd door de RVA om de analyse van Ethyleenoxide uit te voeren op levensmiddelenadditieven en capsules. Daarbij spelen wij goed in op de laatste ontwikkelingen.

Heb je een geaccrediteerde ethyleenoxide analyse nodig? Neem contact met ons op. Een rapport binnen enkele dagen is mogelijk, vraag naar de voorwaarden.

Wil je meer informatie over onze diensten op het gebied van Ethyleenoxide in levensmiddelenadditieven?

Neem contact op

Gerelateerde diensten