Wij kunnen op verzoek 0.01 mg/kg rapporteren. Voor de biologische sector is dit een issue, want is dit een indicatie van fosfiet gebruik in de teelt, wat niet toegelaten is, of wordt dit door de plant zelf aangemaakt. Biologische MRL is 0.01 mg/kg, dus overschrijding is snel aan de orde.
Aanleiding hiervoor zijn de publicaties van Öko-Test over fosforigzuur in biologisch geteelde wijndruiven en verzoeken vanuit de retail aan hun leveranciers om producten op de aanwezigheid van fosetyl-Al en fosforigzuur te testen. Een analyse op deze stoffen zal, indien gewenst, expliciet als ‘single residue analysis’ bij het laboratorium moeten worden aangevraagd, omdat hier via de multiresidumethoden niet op getest kan worden. Fosetyl-Al en fosforigzuur worden in Nederland gevonden in een brede range aan groenten en fruit. De residugehaltes die gevonden worden, lopen uiteen van 0 tot zo’n 80 mg/kg, afhankelijk van het product. Bij enkele producten zijn MRL-overschrijdingen geconstateerd. Aangezien de genoemde stoffen niet acuut toxisch zijn, kan een risico voor de volksgezondheid worden uitgesloten.
Artikel Öko-Test: http://www.oekotest.de/cgi/index.cgi?artnr=102799&bernr=04
Residugehaltes van fosetyl-Al en fosforigzuur moeten worden getoetst aan Europese MRL’s. Deze zijn te raadplegen via de EU Pesticide database: http://ec.europa.eu/sanco_pesticides/public/index.cfm?event=substance.selection&ch=1
Via de knop ‘Display MRL evolution’ is bovendien te zien dat de MRL van deze stof bij de meeste
producten sinds 2008 niet veranderd is. De meeste MRL’s vallen in de range 2 tot 130 mg/kg. MRL-overschrijdingen blijken met name voor te komen bij producten waarbij de MRL op de ondergrens (2 mg/kg) staat. In het Groenten en Fruit Portaal kunt u behalve de EU-MRL’s ook de geldende Russische MRL’s vinden.